Luka Enikő

Mikor fertőzte meg a borászat?-Már kiskoromban megfertőzött, gumicsizmában tapostam a szőlőt szüret idején.Ezenkívül-ha nem is mondta senki-tudtam és éreztem hogy apukám nekem szánja ezt a feladatot.
Kislány korában mit válaszolt volna a kérdésre: mi leszel ha nagy leszel?-Vokálénekesnő, minden ehhez elengedhetetlen zenei tudás nélkül.Aztán festeni szerettem volna és ebből lett a borászat.
Melyik a kedvenc saját bora és miért?-A 2002-es Pinot noir.Nagy erejű bor, az első, amit szépnek ítéltünk meg, aminek örültünk, ami örömet okozott másoknak is és sok jó embert vonzott körénk.
Melyik a kedvenc bora más borászattól?-VYLYAN Merlot 2003, most Karácsonykor kóstoltuk.Szerettem és csodáltam ezt a bort, a pincészettel szemben meg elfogult vagyok, mert óriási fegyelemmel és alázattal irányítja Debreczeni Mónika.A mi Merlot borunk már érik a hordóinkban.
Mennyire nehéz a férfiasnak tartott borász szakmában nőként érvényesülni?-Már nem nehéz, jó bort kell készíteni és nincs többé miről beszélni.Nőként megélni ezt a szakmát nehéz, vannak dolgok amiket a fizikai erő hiánya miatt nem tudok megcsinálni és emiatt kiszolgáltatott vagyok.
Melyik mottó fejezi ki leginkább az élethez való viszonyulását?
Márai Sándor:" Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért-te sétálj kutyáddal.Jó társaságban vagy s Isten tudja ezt."
A munkához való hozzáállásomat a következő jellemzi:" Tedd meg a Tőled telhetõ legjobbat, de cselekedeteid eredményével szemben légy távolságtartó."
Az étkezések során szívesen fogyaszt bort?- Természetesen, hiszen a gasztronómiai tökély az, amikor étel és ital harmóniában van egymással.
Mely ételeket fogyaszt szívesen?-Akik ismernek, tudják, hogy sajtos pogácsán és kenyéren eléldegélnék.
Kedvenc könyv, film?-Márai: A gyertyák csonkig égnek, Vass Albert: A Funtineli boszorkány, Szabó Magda: Régimódi történet.Film:Édes november
Mi az ami jókedvre deríti?-Ha látok bátor, elszánt embereket, akik mernek álmodni.Ha a mindennapi megszokott dolgainkat megszínesítjük valami emberibbel.Ha a gyerekekben látom a jószívűséget...és még sorolhatnám, hiszen at élet tele van derűvel.
Mi az ami elszomorítja?- Sok minden. Becsukjuk a szemünket, elfordítjuk a fejünket,csak, hogy ne kelljen érzékelnünk a világ baját.Pedig dolgunk van. Amíg lehet és amíg van mit jobbá tenni.akkor is ha jók nem lehetünk, talán jobbak.
Mi az ami kikapcsolja, amitől feltöltődik?-A természet, a hóesés, a hegyek, a szőlő
vissza a cikkekhez