A soproni borvidékről

A szőlő halála csak átváltozás....

Hisszük mi, szőlővel foglalkozó emberek, s hinne kell mindenkinek aki a borainkat ízleli.

Évezredek óta tartó és soha véget nem érő átváltozások emlékei formálnak minket. Itt a szél a szőlő haláltusájának végső leheletét hozza - ez Sopron - hazánk nyugati részének nagy múltú, hangulatos városa. Ha Sopronra gondolunk, ívben hajló szűk utcácskák, középkori hangulatot árasztó terek, elő-előbukkanó városfalak, zegzugos sikátorok, ódon házak kíváncsian kikönyöklő finom művű erkélyekkel, boltíves kapualjak - kőcsipkés ülőfülkéikben ma már csak az emlékek pihennek - repkénnyel borított vén kövek és borpincékkel tarkított falusias hangulatú városrészek jelennek meg.
Mindezek fölött pedig hűséges őrállóként magasodik a város messze földön ismert jelképe, a Tűztorony. Ez a tér, ahol a Tűztorony áll, Európa egyik legnagyobb szabadtéri "ebédlője", ahol mindig is élénk pezsgésű élet volt. S ennek állandó kísérője volt a soproni bor.

Ha egy kicsit elhagyjuk a várost, akkor találunk választ a szőlő és a bor szeretetére, amely a soproniak sajátja. A történelmi borvidék szikrázó napfényben elvarázsolja, az őszi ködben pedig elcsendesíti a látogatókat. Itt érezni az alpesi levegőt, az erdős hegyoldalak tiszta leheletét, a Fertő-tó napfényben csillogó víztükrének a közelségét!
Ez a különleges mikroklíma és a soproni szőlőtermesztők szeretete nevelik fel a szőlőfürtöket.

A borvidéken, melyhez Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza települések is hozzátartoznak, 80%-ban vörösbort adó tőkék találhatóak. Uralkodó fajtaként a kékfrankost tartják számon, amely erőteljes növekedésű, bőtermő, nem rothadó, jó minőséget adó fajta, de a kellemes zamatú, fanyar, harmonikus, kedvező években bársonyos jellegű soproni vörösborok a Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir és Zweigelt fajtákból kerülnek ki.
Az itt termett fehérborok is illatosabbak és élénkebb savtartalmúak, mint a magyar borvidék többségén termő fehérborok.

Jöjjenek és sétáljanak a Balf és Fertőrákos közötti dombsoron és megilletődnek a soproni táj varázsától. Hazaérkezvén hagyják, hogy a soproni bor több legyen, mint kellemes nedű. Hagyják, hogy emléke legyen egy szép napnak.

A soproni borvidék fotói a fotóalbumban találhatóak.